15 Zajímavosí a faktů o včelím vosku

Včelí vosk hraje velmi důležitou roli v kolonii včel, je ale také používán lidmi po tisíce let v mnoha různých oborech. Přečtěte si níže uvedená fakta o včelím vosku, abyste získali hlubší porozumnění a ocenění tohoto vzácného materiálu.

 

1. Mladé dělnice (ve věku 12 až 20 dnů) jsou hlavními producenty včelího vosku. Na břiše mají 8 žláz produkujících vosk. Tyto žlázy vylučují vosk v tenkých plátcích zvaných šupiny. Na výrobu jednoho gramu vosku je potřeba asi 1100 šupin. 

 

2. K výrobě 1 kila včelího vosku musí včely spotřebovat 4 kg medu. Vzhledem k tomu, kolik práce je s výrobou medu vynaloženo, to znamená, že včelí vosk je velmi cenným materiálem. 

 

3. Aby včely vyrábějící vosk vylučovaly vosk, musí být okolní teplota v úlu 33 až 36 °C. V chladnějších dnech včely dosahují správné teploty tím, že se shlukují kolem včel produkujících vosk, když stavějí plást. 

 

4. Včelí vosk začíná jako čirý a bezbarvý, ale po použití v úlu, včelím žvýkání, přidání pylu, medu a propolisu při stavbě jednotlivých buněk se stává neprůhledným a získává svoji charakteristickou barvu. Barva včelího vosku tak velmi závisí na oblasti, kde dané včelstvo žije. Silně vosk barví pyl ze slunečnice, máku a pampelišky – vosky z oblastí s hojným výskytem těchto rostlin mívají jasně žlutou barvu. 

 

5. Velikost voskových žláz včel závisí na jejím věku. Po mnoha letech začnou tyto žlázy atrofovat. 

 

6. Většina komerčních vosků je vyrobena z takzvaných víček. Víčka jsou nová, tenká vrstva vosku, kterou včely umístí na svůj hotový med. Včelaři musí odstranit víčka, aby mohli sklízet med. 

 

7. Včelí vosk se nikdy nezkazí, ale postupem času na něm vznikne bílý povlak zvaný květ. Květ je přirozený proces, kdy oleje vystupují na povrch. Zatímco květ neovlivňuje způsob, jakým svíčky z včelího vosku hoří, lze je snadno odstranit třením měkkým hadříkem nebo jemným foukáním fénem. 

 

8. Včelí vosk se často používá v produktech péče o pleť, protože poskytuje ochranu pokožky, a přitom zůstává prodyšný. Podrážděné pokožce může včelí vosk prospět, protože je protizánětlivý a antibakteriální. 

 

9. Staří Egypťané měli mnoho využití včelího vosku. Používal se při mumifikaci a k ​​pečetění rakví. Starověké spisy byly také zachovány na papyru a na stěnách jeskyní pomocí včelího vosku. 

 

10. Již před 2000 lety používali Číňané včelí vosk v lékařství a k léčbě ran. Shennong Book of Herbs, slavná čínská lékařská kniha, chválí včelí vosk pro jeho mnoho zdravotních a kosmetických přínosů. 

 

11. Evropské církve používají svíčky z včelího vosku již od počátku křesťanství. Ve skutečnosti římskokatolická církev dovolila v kostele používat pouze svíčky ze 100% včelího vosku. 

 

12. Včelí vosk se používá jako přírodní obal na sýry. Funguje dobře, protože má nízký bod tání. 

 

13. První kosmetický krém byl vytvořen v roce 150 př.nl řeckým lékařem Galénem z Pergamonu. Byl vyroben ze včelího vosku, olivového oleje a vody. 

 

14. V nedávných studiích včelí vosk prokázal antibakteriální aktivitu proti několika bakteriálním kmenům. 

 

15. Od doby, co se se včelím voskem obchoduje se řeší problém přimíchávání nežádoucích přísad a to z důvodu zvýšení jeho hmotnosti při výkupu. Dnes se vosk šidí parafínem, v minulosti to byla hrachová moučka, pryskiřice nebo lůj.  

včelí vosk   100% včelí vosk

 

Zdroje:

Doporučujeme komplexní zajímavý článek o včelím vosku od včelařství Pleva:

https://www.pleva.cz/advisor/co-je-to-vceli-vosk

http://completebeehives.com/20-fascinating-facts-about-beeswax/

https://www.britannica.com/topic/beeswaxhttps://www.pleva.cz/advisor/co-je-to-vceli-vosk

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz